[wcp-carousel id="2193"]

Sałatka z tofu

Sałatka z tofu

Sałatka z tofu, sałatą rzymską i chrupiącą rzodkiewką to zaskakująco smaczne połączenie tofu i świeżych sezonowych warzyw. Zamiast sałaty rzymskiej możecie użyć sałaty masłowej lub lodowej, która będzie równie fajnie chrupać!

Oboje uwielbiamy sałatki, ale hasło „dzień bez trawy dniem straconym” zdecydowanie bardziej pasuje do Sylwii, która niemal codziennie znajduje przestrzeń dla choćby małej, szybkiej porcji mieszanki warzyw z jakimś fajnym sosem. Zwykle takie sałatki powstają „na gorąco” i bez specjalnego planowania i to jest właśnie jedna z nich.

Sałatka z tofu — składniki (1 porcja):

  • kilka listków przepłukanej sałaty rzymskiej
  • 2 rzodkiewki
  • 4-6 pomidorków cherry (czerwone i żółte)
  • 2 plastry (ok. 1 cm) tofu pokrojone w kostkę
  • gałązka kolendry

Sos:

  • 1 łyżka oleju lnianego (może być oliwa z oliwek)
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego (może być z winogron)
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z tofu?

1. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki, a rzodkiewki w cienkie plasterki. W tej samej kolejności układamy na talerzu. Na końcu dodajemy tofu.
2. Dokładnie łączymy ze sobą składniki sosu (my to robimy np. w słoiczku) i polewamy nim sałatkę.
3. Posypujemy kolendrą. Voila!

Sałatka z tofu i warzywami

Zobacz także:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.