[wcp-carousel id="2193"]

Sałatka z ciecierzycą i marynowaną dynią

Sałatka z ciecierzycą i marynowaną dynią

Sałatka z ciecierzycą i marynowaną dynią to kolorowa propozycja dla fanatyków kolorów i zdrowych składników na talerzu. Uwielbiamy ciecierzycę za jej chrupkość i wiele możliwości zastosowań w kuchni. Od zup, poprzez pasty do pieczywa, aż po sałatki. Dziś sałatka z ciecierzycą w towarzystwie warzyw i lekkiego sosu z oleju sezamowego.

Taka sałatka powstanie w zaledwie w 5 minut!

Sałatka z ciecierzycą i marynowaną dynią — skład:

  • kilka porwanych liści sałaty rzymskiej
  • 1 mała czerwona cykoria pokrojona w paski
  • kilka pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • filiżanka ciecierzycy
  • marynowana dynia — tyle, ile lubimy (my marynujemy własną, ale ta sklepowa jest dużo słodsza)
  • 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • kilka listów bazylii
  • sos: łyżka oleju sezamowego, łyżka octu z czerwonych winogron, sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą i marynowaną dynią:

1. Układamy kolejno: sałatę rzymską, cykorię, pomidorki cherry, ciecierzycę, dynię i sezam.
2. Łączymy ze sobą składniki sosu i tuż przed podaniem polewamy nim naszą sałatkę. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.