[wcp-carousel id="2193"]

Chrupiące skrzydełka z kalafiora

Chrupiące skrzydełka z kalafiora

Skrzydełka z kalafiora to świetna przekąska, którą można się raczyć cały wieczór lub pełne danie obiadowe, które szybko zaspokoi wasz głód. Pyszne, chrupiące kawałki kalafiora wciągają od pierwszego kęsa, a zielony dip, w którym będziecie je maczać, po prostu uzależnia. Ciekawe, czy przypadnie wam do gustu taka wersja skrzydełek z kalafiora*?

Skrzydełka z kalafiora można podawać z dowolnym sosem – ogranicza was wyobraźnia i wasze upodobania. Wolicie sięgnąć po gotowca, np. majonez? Śmiało! Tolerujecie jedynie ketchup? Proszę bardzo. Albo jeszcze lepiej – stwórzcie własną alternatywę dla tych chrupiących kąsków!

Składniki na skrzydełka z kalafiora:

  • 1 mały kalafior
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mleka sojowego (może być krowie)
  • 50 g wody
  • 120 g bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz

Zielony dip do skrzydełek z kalafiora:

  • 1 awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 soku z limonki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól

Chrupiące skrzydełka z kalafiora

 

Jak przygotować skrzydełka z kalafiora?

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Kalafior porządnie płuczemy (można przelać wrzątkiem) i dzielimy na różyczki.
3. W jednej miseczce mieszamy składniki ciasta (mąkę, mleko, wodę, czosnek, paprykę, sól i pieprz, a w drugiej umieszczamy bułkę tartą.
4. Maczamy w cieście kawałki kalafiora, po czym obtaczamy je w bułce tartej.
5. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. 30 minut.

Jak przygotować zielony dip?

1. Składniki sosu miksujemy, a jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Voila!

Zobacz także: Szybka zupa krem z kalafiora

Chrupiące skrzydełka z kalafiora


* Przepis inspirowany „Skrzydełkami z kalafiora” z książki Kingi Paruzel „Flexiterianizm”



1 thought on “Chrupiące skrzydełka z kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.