[wcp-carousel id="2193"]

Sałatka jarzynowa – tradycyjna jak u mamy

Sałatka jarzynowa – tradycyjna jak u mamy

Sałatka jarzynowa, czyli tradycyjna sałatka warzywna, taka jak u mamy, smakuje chyba każdemu. Sałatka jarzynowa ma wiele odmian, ostatnio głównie tych „odchudzonych”. Taka sałatka jarzynowa to jednak nie nasza bajka, tym bardziej, że przygotowujemy ją tylko dwa razy w roku, przy okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy.

Nasza sałatka jarzynowa jest bogata w warzywa, charakterny smak i oczywiście kalorie. Przepis na naszą jarzynową podkradliśmy jego Mamie. Jeśli więc marzycie o zjedzeniu najprawdziwszej, tradycyjnej, ociekającej smakiem i majonezem sałatki jarzynowej, ten przepis przypadnie Wam do gustu.

Zdradzimy Wam przy okazji nasz mały rytuał robienia sałatki warzywnej. Gdy zapada zmrok, gotujemy wszystkie warzywa. Gdy są gotowe, czekamy aż wystygną i szykujemy nasze „pole manewrowe”, a więc miski, noże i wszystkie składniki. Włączamy sobie film (taki, który już dobrze znamy, lubimy i nie musimy się bez przerwy wgapiać w ekran) i zabieramy się za krojenie. Tak spędzamy ok. dwie godziny, bo jeśli już robimy naszą sałatkę jarzynową, to od razu konkretną ilość.

Sałatka jarzynowa – składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 jabłka sałatkowe (winne, np reneta)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy (bez zalewy)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • garść marynowanych grzybków
  • 2 słoiki majonezu (najlepiej kielecki, bo jest ostrzejszy)
  • 3 kopiaste łyżeczki Vegety 
  • czubata łyżeczka pieprzu
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki

Sałatka jarzynowa – jak przygotować?

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki gotujemy do miękkości (bez obierania). Gdy ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w drobną kostkę.
  2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  3. Ogórki konserwowe, grzybki i obrane jabłka kroimy w drobną kosteczkę.
  4. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy majonez i przyprawy. Dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień. Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.