Sałatka z tofu, sałatą rzymską i chrupiącą rzodkiewką to zaskakująco smaczne połączenie tofu i świeżych sezonowych warzyw. Zamiast sałaty rzymskiej możecie użyć sałaty masłowej lub lodowej, która będzie równie fajnie chrupać!
Oboje uwielbiamy sałatki, ale hasło „dzień bez trawy dniem straconym” zdecydowanie bardziej pasuje do Sylwii, która niemal codziennie znajduje przestrzeń dla choćby małej, szybkiej porcji mieszanki warzyw z jakimś fajnym sosem. Zwykle takie sałatki powstają „na gorąco” i bez specjalnego planowania i to jest właśnie jedna z nich.
Sałatka z tofu — składniki (1 porcja):
- kilka listków przepłukanej sałaty rzymskiej
- 2 rzodkiewki
- 4-6 pomidorków cherry (czerwone i żółte)
- 2 plastry (ok. 1 cm) tofu pokrojone w kostkę
- gałązka kolendry
Sos:
- 1 łyżka oleju lnianego (może być oliwa z oliwek)
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu balsamicznego (może być z winogron)
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z tofu?
1. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki, a rzodkiewki w cienkie plasterki. W tej samej kolejności układamy na talerzu. Na końcu dodajemy tofu.
2. Dokładnie łączymy ze sobą składniki sosu (my to robimy np. w słoiczku) i polewamy nim sałatkę.
3. Posypujemy kolendrą. Voila!
Zobacz także: