[wcp-carousel id="2193"]

Sałatka z bobem i oliwkami

Pyszna, kolorowa sałatka ze świeżym, młodym bobem, warzywami i oliwkami – świetna przekąska na letnie popołudnie. Koniecznie z jakimś aromatycznym sosem, np. zielonym sosem na bazie jogurtu greckiego.


Składniki:
* 200 g ugotowanego bobu bez skórki
* kilka listków sałaty lodowej
* pomidor
* kilka plasterków świeżego ogórka
* 4 łyżki kukurydzy z puszki
* kilka krążków cebuli
* 6 oliwek zielonych i czarnych
* świeżo zmielony pieprz
* ziołowy sos do sałatek – zobacz przepis na sos
* opcjonalnie gałązka świeżej bazylii i pietruszki dla ozdoby

Przygotowanie:

1. Sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki.
2. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Układamy je na talerzach.
3. Następnie kładziemy cebulę, kukurydzę i oliwki. Na końcu bób.
4. Na całość sypiemy niewielką ilość pieprzu.
5. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.