Skrzydełka z kalafiora to świetna przekąska, którą można się raczyć cały wieczór lub pełne danie obiadowe, które szybko zaspokoi wasz głód. Pyszne, chrupiące kawałki kalafiora wciągają od pierwszego kęsa, a zielony dip, w którym będziecie je maczać, po prostu uzależnia. Ciekawe, czy przypadnie wam do gustu taka wersja skrzydełek z kalafiora*?
Skrzydełka z kalafiora można podawać z dowolnym sosem – ogranicza was wyobraźnia i wasze upodobania. Wolicie sięgnąć po gotowca, np. majonez? Śmiało! Tolerujecie jedynie ketchup? Proszę bardzo. Albo jeszcze lepiej – stwórzcie własną alternatywę dla tych chrupiących kąsków!
Składniki na skrzydełka z kalafiora:
- 1 mały kalafior
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mleka sojowego (może być krowie)
- 50 g wody
- 120 g bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
Zielony dip do skrzydełek z kalafiora:
- 1 awokado
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry
- 1 papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 soku z limonki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól
Jak przygotować skrzydełka z kalafiora?
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Kalafior porządnie płuczemy (można przelać wrzątkiem) i dzielimy na różyczki.
3. W jednej miseczce mieszamy składniki ciasta (mąkę, mleko, wodę, czosnek, paprykę, sól i pieprz, a w drugiej umieszczamy bułkę tartą.
4. Maczamy w cieście kawałki kalafiora, po czym obtaczamy je w bułce tartej.
5. Przekładamy na blachę i zapiekamy ok. 30 minut.
Jak przygotować zielony dip?
1. Składniki sosu miksujemy, a jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Voila!
Zobacz także: Szybka zupa krem z kalafiora
* Przepis inspirowany „Skrzydełkami z kalafiora” z książki Kingi Paruzel „Flexiterianizm”
Rewelacja!!!