[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Miało być zupełnie coś innego. Miał być kalafior, miała być złota bułeczka i nietypowe dodatki. Brak czasu zweryfikował jednak plany i powstała kolejna odsłona zupy krem. Tym razem kalafiorowa z dodatkiem orzeźwiającej cytryny. Kalafior w tej postaci – u nas po raz pierwszy. I pewnie zostanie z nami na zawsze 😉

Składniki:

* mały kalafior
* 2 małe ziemniaki
* cebula
* łyżka oliwy z oliwek
* sok z 1/4 cytryny
* 250 g jogurtu naturalnego
* 4 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżeczka słodkiej * papryki w proszku
* sól, pieprz
* 2 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:

1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i płuczemy.
2. W garnku gotujemy 1 litr wody, wrzucamy kalafiora i gotujemy pod przykryciem.
3. Gdy kalafior się gotuje, siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie. Dodajemy do garnka.
4. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka.
5. Dodajemy sól, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
6. Gdy zupa nieco ostygnie, miksujemy całość, aż uzyskamy gładką konsystencję.
7. Siekamy pietruszkę, dodajemy do zupy razem z jogurtem i raz jeszcze miksujemy – tak, aby pietruszka została rozdrobniona, ale widoczna. Voila!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.