[wcp-carousel id="2193"]

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy

Chrupki z ciecierzycy (cieciorki) odkryliśmy całkiem niedawno, szukając alternatywy dla tych tradycyjnych, kupnych chipsów, chrupek czy choćby orzeszków. Oczywiście, zjedzenie ich od czasu do czasu nie jest niczym złym, jednak jeśli jest się naprawdę dużym fanem słonych przekąsek, w końcu przychodzi taki moment, że szuka się nieco zdrowszych zamienników.

U nas tak właśnie było w przypadku szukania zastępników dla frytek. Kiedy zjedliśmy w jakimś pubie frytki z batata, wiedzieliśmy, że staną się one stałym gościem w naszej kuchni. I tak powstał przepis na domowe frytki z batata z sosem jogurtowym, który okazał się o niebo lepszy niż ten z Mc’Donalds. Polecamy też Waszej uwadze nasze domowe frytki z piekarnika. Sprawdzony, sędziwy przepis sprzed blisko dekady. I wciąż smakują nam wspaniale!

Teraz przyszła pora na inne niż frytki, przekąski. Chrupki z ciecierzycy to coś bardzo blisko orzeszków w chrupiącej panierce — jeśli kojarzycie orzeszki chińskie, np. te z wasabi, wiecie, o czym mowa. Ważnym składnikiem jest tu oliwa, która łączy przyprawy z ciecierzycą i nadaje jej charakteru. A skoro już jesteśmy przy przyprawach, tu zabawa jest właściwie nieskończona. Chrupki z cieciorki smakują na ostro czy łagodnie. Możecie użyć tylko suszonych ziół (np. oregano czy bazylii) i soli, możecie również zaszaleć i stworzyć własną unikalną mieszankę (np. z curry i kurkumą). Dziś prezentujemy chrupki z ciecierzycy z dużą ilością suszonego czosnku, chili i słodkiej papryki.

Chrupki z ciecierzycy możecie jeść solo lub dodać je, np. do zupy krem czy sałatki, zastępując nimi tradycyjne grzanki.

Chrupki z ciecierzycy — składniki:

  • puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy i osuszonej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy:
    – 1 łyżka słodkiej papryki
    – 1 łyżeczka suszonego czosnku
    – 1 łyżeczka suszonego oregano
    – 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    – ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
    – 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
    – sól morska

Jak zrobić chrupiące kulki z ciecierzycy?

1. W piekarniku rozkładamy papier do pieczenia i rozgrzewamy go do 190 stopni z termoobiegiem.

2. W miseczce dokładnie łączymy wszystkie przyprawy z oliwą.

3. Do miski wrzucamy odsączoną ciecierzycę i dokładnie łączymy z przyprawami.

4. Przyprawioną ciecierzycę równomiernie rozkładamy na papierze do pieczenia.

5. Zapiekamy, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż panierka stanie się chrupiąca (ok. 30-45 minut).

6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Voila!

 

Chrupiąca ciecierzyca

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.