[wcp-carousel id="2193"]

Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

Grzanki czosnkowe w naszej kuchni są właściwie zawsze. Przygotowujemy je regularnie z czerstwego pieczywa, gdy nie zdołamy go zjeść, póki jest świeże. Do grzanek czosnkowych nadaje się właściwie każdy chleb lub weka. Wystarczy parę minut, by przygotować grzanki, które urozmaicą waszą zupę krem czy sałatkę. Pokochacie ten mały i pyszny dodatek do waszych dań . Grzanki można przygotować z dowolnymi przyprawami czy ziołami. Grzanki z dodatkiem czosnku to jedne z naszych ulubionych. Można je długo przechowywać, np. w szklanych słoiczkach, zużywać stopniowo, a w międzyczasie przygotowywać i dosypywać następne. 

Grzanki czosnkowe do zupy – składniki:

* czerstwe pieczywo lub bułka
* czosnek granulowany lub suszone zioła (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie)
* opcjonalnie: oliwa extra virgin

Grzanki czosnkowe do zupy – jak zrobić?

1. Pieczywo kroimy w drobną kostkę (1 cm x 1 cm).
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (bez termoobiegu).
3. Pieczywo rozkładamy na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, posypujemy czosnkiem lub innymi przyprawami.
Jeśli dodajemy także oliwę, wcześniej mieszamy ją z przyprawami, polewamy nią grzanki i mieszamy.
4. Pieczemy ok. 30 minut, w międzyczasie przewracając grzanki, by równo się przyrumieniły.
Voila!

Grzanki czosnkowe

Grzanki czosnkowe

Grzanki czosnkowe

Grzanki czosnkowe

Domowe grzanki czosnkowe

Grzanki czosnkowe

Grzanki czosnkowe do zup i sałatek

 



1 thought on “Grzanki czosnkowe do zup i sałatek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.