[wcp-carousel id="2193"]

Frytki z batata z sosem jogurtowym

Frytki z batata z sosem jogurtowym

Jedliście już frytki z batata? A w ogóle batata? Jeśli tak jak my, kochacie frytki i lubicie eksperymentować, kupcie na początek dosłownie jednego batata i sprawdźcie, czy to Wasze smaki. Bataty są dość specyficzne w smaku i o wiele słodsze, niż ziemniaki, jakie znacie. Nieco inaczej zachowują się też w piekarniku, dlatego za pierwszym razem warto dobrze ich pilnować i doglądać. Gdy sprawdzicie bataty z naszego przepisu, następnym razem pobawcie się proporcjami swoich ulubionych przypraw. I najważniejsze – użyjcie dobrej jakości oleju rzepakowego, który nie zepsuje Wam smaku.

Jedzcie je jako przekąskę (np. do piwa) lub dodatek do drugich dań. Łączcie z ulubionymi sosami, np. sosem jogurtowym czy majonezowym, a jeśli nie macie czasu, wystarczy wyciągnąć z lodówki ketchup 😉

PS Bardzo nam przykro, ale nasze frytki z batata są o niebo lepsze od tych, na które zaprasza obecnie McDonald’s. Tak, tak, poświęciliśmy się, poszliśmy i sprawdziliśmy 😉 Te w Macu ani chrupkie są, a i sos do nich jakiś taki w smaku podejrzany. Choć wiadomo, z braku laku i te wejdą!

Składniki (na wieczorną przekąskę dla 2 osób):

  • 3 bataty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy:
    – 1/2 słodkiej i ostrej papryki
    – 1 łyżeczka suszonego koperku
    – 1 łyżeczka majeranku
    – 1 łyżeczka suszonego czosnku
    – sól (do oprószenia całości)
  • sos: jogurt naturalny (120 ml), łyżeczka majonezu, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrane bataty kroimy tak, by uzyskać ulubiony kształt frytek, np. w paski.
  2. W misce mieszamy olej i wszystkie przyprawy.
  3. Wrzucamy do nich frytki i porządnie mieszamy.
  4. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (doglądamy cały czas, czy się nie przypiekły, ale uwaga – próbujemy, bo czarny, z pozoru przyjarany kolor nie oznacza, że takie właśnie są ;)).
  6. W małej miseczce mieszamy składniki na sos. Voila!

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.