[wcp-carousel id="2193"]

Zupa kalafiorowa – jak u mamy

Zupa kalafiorowa – jak u mamy

Zupa kalafiorowa to jedna z tych tradycyjnych polskich zup, którą po prostu uwielbiamy. Najbardziej smakuje nam jesienią i zimą, ale gotujemy ją właściwie przez cały rok. 

Kalafior to jedno z cenniejszych (i przy tym niezbyt drogich!) warzyw dostępnych na polskim rynku. Jest nie tylko uznawany za dietetyczne warzywo, ale zawiera także mnóstwo ważnych dla naszego zdrowia pierwiastków, w tym  sód, potas, magnez, wapń, mangan czy żelazo.

Jeśli nie do końca przepadacie za smakiem kalafiora, w takiej postaci na pewno go pokochacie! Zupa kalafiorowa jest delikatna w smaku i nieskomplikowana w przygotowaniu. 30 minut i możecie się cieszyć pyszną, przyjemnie rozgrzewającą zupą.

Składniki na zupę kalafiorową:

  • 1 średni kalafior
  • włoszczyzna (2 nie za duże marchewki, kawałek selera, 1 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej i pora)
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • koperek/bazylia do dekoracji
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Kalafiora porządnie płuczemy i dzielimy w różyczki. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę.

2. Do garnka wrzucamy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

3. Dodajemy warzywa i gotujemy do ich miękkości (ok. 25-30 minut). Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Śmietanę dokładnie łączymy w kubku z niewielką ilością zupy i wlewamy do garnka.

5. Na talerzach dekorujemy zieleniną (np. koperkiem). Voila!

Zobacz także: Zupa krem z kalafiora

 

Zupa z kalafiora



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.