[wcp-carousel id="2193"]

Rosół – tradycyjny przepis i świetna baza na inne zupy!

Rosół – tradycyjny przepis i świetna baza na inne zupy!

Rosół to zupa stara jak świat. No, może nie aż tak stara, ale zdecydowanie długo króluje na polskich stołach. Pierwsze przepisy na polski rosół pochodzą z książki kucharskiej z 1682 roku, pt. „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego – artysty kuchmistrza i królewskiego sekretarza.

Rosół w tamtych czasach przygotowywano na wywarach z mięsa wołowego lub cielęcego, a także ptactwa takiego jak gołębie czy kuropatwy! My proponujemy jednak pozostać przy wołowinie i drobiu. Rosół stanowi świetną bazę dla innych zup. U nas kończy zwykle jako pomidorowa lub ogórkowa.

Składniki na konkretny gar rosołu:

  • ok. 300 g szpondru wołowego
  • mięso drobiowe (3 skrzydła/3 podudzia)
  • włoszczyzna (2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula, kawałek pora i kapusty włoskiej, gałązki pietruszki – odkładamy trochę do posypania zupy)
  • 3 listki laurowe
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, pieprz

Jak zrobić rosół?

1. Mięso płuczemy, warzywa porządnie myjemy, obieramy i ponownie myjemy.

2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, włoszczyznę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy (ale nie do końca).

3. Co jakiś czas ściągamy delikatnie łyżką szum z powierzchni zupy.

4. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie i doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z ulubionym makaronem i natką pietruszki. Voila!

Zobacz także: Zupa pomidorowa na bulionie z warzyw (bez mięsa)

 

Rosół wołowo-drobiowy



4 thoughts on “Rosół – tradycyjny przepis i świetna baza na inne zupy!”

  • nigdy do rosołu nie dodaję liścia laurowego i ziela angielskiego. Chyba że to ma być inna zupa. Zaparzam wrzątkiem jest czysty i klarowny. nie ma potrzeby zbierać szumu. gotuje się tyle ile waży mięso czyli 1 kg /h jest idealny.

    • A my robimy tak, jak robiła nasza prababcia, potem babcia, mama i teraz my 🙂 Co kto i jak lubi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.