Zupa kalafiorowa to jedna z tych tradycyjnych polskich zup, którą po prostu uwielbiamy. Najbardziej smakuje nam jesienią i zimą, ale gotujemy ją właściwie przez cały rok.
Kalafior to jedno z cenniejszych (i przy tym niezbyt drogich!) warzyw dostępnych na polskim rynku. Jest nie tylko uznawany za dietetyczne warzywo, ale zawiera także mnóstwo ważnych dla naszego zdrowia pierwiastków, w tym sód, potas, magnez, wapń, mangan czy żelazo.
Jeśli nie do końca przepadacie za smakiem kalafiora, w takiej postaci na pewno go pokochacie! Zupa kalafiorowa jest delikatna w smaku i nieskomplikowana w przygotowaniu. 30 minut i możecie się cieszyć pyszną, przyjemnie rozgrzewającą zupą.
Składniki na zupę kalafiorową:
- 1 średni kalafior
- włoszczyzna (2 nie za duże marchewki, kawałek selera, 1 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej i pora)
- 4-5 ziemniaków
- 4 skrzydełka kurczaka
- 3 liście laurowe
- po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- małe opakowanie śmietany 18%
- koperek/bazylia do dekoracji
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafiora porządnie płuczemy i dzielimy w różyczki. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę.
2. Do garnka wrzucamy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
3. Dodajemy warzywa i gotujemy do ich miękkości (ok. 25-30 minut). Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Śmietanę dokładnie łączymy w kubku z niewielką ilością zupy i wlewamy do garnka.
5. Na talerzach dekorujemy zieleniną (np. koperkiem). Voila!
Zobacz także: Zupa krem z kalafiora