Zielony dip z awokado z dodatkiem natki pietruszki, kolendry i ostrej papryczki jalapeno to świetny dodatek do warzyw czy drobiu. My po raz pierwszy przygotowaliśmy go, gdy przygotowaliśmy chrupiące skrzydełka z kalafiora, ale możecie go łączyć, np. z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami czy choćby nuggetsami z kurczaka.
Zielony dip – składniki:
- 1 awokado
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry
- 1 papryczka jalapeno
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 soku z limonki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól
Jak przygotować dip z awokado?
1. Odkładamy kilka listków kolendry.
2. Łączymy wszystkie składniki sosu i miksujemy.
3. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody.
4. Ozdabiamy kolendrą. Voila!
Zobacz także: Chrupiące skrzydełka z kalafiora