[wcp-carousel id="2193"]

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni to niesamowicie szybki i prosty sposób na pyszny obiad lub kolację w środku tygodnia. Danie przede wszystkim skradło serce naszego syna, a to spory sukces i nasza wielka radość. Ta błyskawiczna pizza jest lekka, niesamowicie chrupiąca i przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu. A to lubimy najbardziej!

Pizzę z patelni możecie podać z ulubionymi dodatkami, warzywami, szynką, kiełbaskami lub po prostu z serem i ketchupem.

Pamiętajcie, że 17 stycznia obchodzimy Dzień Pizzy! To idealny moment, by nawet w środku tygodnia cieszyć się tym daniem, nie spędzając dużo czasu w kuchni.

Ciasto na pizzę z patelni:

  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki razowej (ale możesz wykorzystać taką, jaką masz akurat pod ręką)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub passata pomidorowa)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, oregano lub bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Pizza z patelni – dodatki:

  • plasterki kiełbasy wiejskiej
  • starty ser żółty
  • papryka pokrojona w paski
  • świeże listki bazylii

Jak zrobić pizzę z patelni?

1. Składniki ciasta dokładnie mieszamy w miseczce i wylewamy na rozgrzaną patelnię tak, by powierzchnia była równa (najlepiej wyrównać drewnianą łyżką). Pieczemy 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki.

2. Przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy patelnię z ognia.

3. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i ponownie stawiamy na kuchence na niewielkim ogniu.

4. Pizzę z patelni zapiekamy pod przykryciem, aż ser całkiem się roztopi. Pod koniec pieczenia zwiększamy ogień, by pizza się przyrumieniła i chrupała. Voila!

Zobacz także: Twist pizza bolognese na cieście francuskim



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.