[wcp-carousel id="2193"]

Sałata z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Sałata z ciecierzycą i jajkiem w koszulce

Sałata z ciecierzycą i jajkiem w koszulce to dla nas przede wszystkim fajne śniadanie. Wszystkie składniki sałatki, łącznie z błyskawicznym dressingiem, można przygotować dzień wcześniej, a rano zająć się tylko jajkiem. Sałatka jest lekka, przyjemna i nieskomplikowana. 

Do sałaty można podać tosty lub grzanki z pieczywa razowego.

Składniki sałatki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce (2 porcje):

  • 2 jaja
  • 10-12 listków sałaty rzymskiej
  • 3-4 pomidory suszone wraz z zalewą
  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 kromki pieczywa razowego (lub tostowego)
  • dressing: łyżeczka musztardy, majonezu i octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Na talerzach układamy sałatę, pokrojone pomidory i odsączoną ciecierzycę.

2. W garnuszku zagotowujemy wodę zakwaszoną octem winnym. Delikatnie rozbijamy jajka w miarę jak najniżej nad wrzątkiem i powoli zgarniamy je łyżką, aby się nie rozeszły. Gotujemy 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową, żeby pozbyć się wody. Dodatkowo można również na chwilkę położyć jajka na ręcznik papierowy.

3. Jajka kładziemy na sałacie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na końcu przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

4. Pieczywo grillujemy kilka minut (lub zapiekamy w piekarniku).

5. Łączymy ze sobą składniki dressingu i polewamy nim sałatę. Voila!

Zobacz także: Tosty z jajkiem, serem, szynką – idealne tosty na śniadanie!

 

Sałatka z ciecierzycą



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.