Pizza na cieście francuskim, czyli bardzo przyjemna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. To kolejny przepis podpatrzony na #Tasty. Przez nas „podkręcony” oczywiście. A właściwie przez Niego, bo to On przygotował to cudo od początku do końca, a Jej w udziale pozostało pstryknięcie kilku zdjęć. To miła, chrupiąca przekąska dla czterech osób lub pełne i sycące danie dla dwóch 🙂 Z delikatnym wnętrzem w wersji bolognese robi wrażenie na gościach – sprawdziliśmy! Choć jakość zdjęć niestety nie powala – efekt „sesji na szybko” wieczorową porą.
Do środka można oczywiście dodać całkiem inne składniki, byle farsz nie „puścił” zbyt wielu soków, bo pizza zwyczajnie klapnie. Jeśli sosy – to te gęste, jeśli warzywa – uważajmy z ich ilością. Smacznego!
Składniki:
* 2 kawałki ciasta francuskiego
* tarty ser żółty
* roztrzepane jajko
* 30 dag mielonej wołowiny
* 1 drobno posiekana cebula
* rozgnieciony ząbek czosnku
* 300 g pulpy pomidorowej (lub innego gęstego sosu pomidorowego)
* 2 łyżki oliwy extra virgin
* sól, pieprz chili
Przygotowanie sosu bolognese:
1. Cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso, przyprawy – całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
2. Dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem.
Przygotowanie pizzy:
3. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
Na środku stawiamy szklankę i nożem nacinamy trójkąty – aż po brzegi ciasta.
4. Każdy wycięty kawałek bierzemy w dłoń i skręcamy go.
5. Odpowiednim pędzlem smarujemy całość roztrzepanym jajkiem.
ale ładna.
To raczej pizza zawijasy.
Przepis biorę
🙂
Wypróbuję przy okazji. Wygląda bardzo oryginalnie
Pozdrawiam
polecam szybką pizzę z patelni
http://odchudzaniejestproste.pl/niskokaloryczna-szybka-pizza-z-patelni-na-cienkim-ciescie-w-10-minut-prosty-przepis-krok-po-kroku/
ŚWIETNY POMYSŁ !!! WYGLĄDA SUPER !!! NA PEWNO ZROBIĘ !!!
Świetny pomysł na odmienną pizzę na cieście francuskim. W weekend zachwycę nią gości. Dzieki, zapraszam też na pizzę klasyczną
http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-9-23.html
bardzo fajny pomysł i świetnie wygląda
Pytanie : kiedy dać tą wołowinę?
Świetnie to wygląda 🙂 Zapraszam do siebie na pizze 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 😀