Pizza z patelni to niesamowicie szybki i prosty sposób na pyszny obiad lub kolację w środku tygodnia. Danie przede wszystkim skradło serce naszego syna, a to spory sukces i nasza wielka radość. Ta błyskawiczna pizza jest lekka, niesamowicie chrupiąca i przede wszystkim bardzo prosta w przygotowaniu. A to lubimy najbardziej!
Pizzę z patelni możecie podać z ulubionymi dodatkami, warzywami, szynką, kiełbaskami lub po prostu z serem i ketchupem.
Pamiętajcie, że 17 stycznia obchodzimy Dzień Pizzy! To idealny moment, by nawet w środku tygodnia cieszyć się tym daniem, nie spędzając dużo czasu w kuchni.
Ciasto na pizzę z patelni:
- 25 g mąki pszennej
- 25 g mąki razowej (ale możesz wykorzystać taką, jaką masz akurat pod ręką)
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub passata pomidorowa)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, oregano lub bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Pizza z patelni – dodatki:
- plasterki kiełbasy wiejskiej
- starty ser żółty
- papryka pokrojona w paski
- świeże listki bazylii
Jak zrobić pizzę z patelni?
1. Składniki ciasta dokładnie mieszamy w miseczce i wylewamy na rozgrzaną patelnię tak, by powierzchnia była równa (najlepiej wyrównać drewnianą łyżką). Pieczemy 2-3 minuty, aż pojawią się bąbelki.
2. Przewracamy na drugą stronę i zdejmujemy patelnię z ognia.
3. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i ponownie stawiamy na kuchence na niewielkim ogniu.
4. Pizzę z patelni zapiekamy pod przykryciem, aż ser całkiem się roztopi. Pod koniec pieczenia zwiększamy ogień, by pizza się przyrumieniła i chrupała. Voila!
Zobacz także: Twist pizza bolognese na cieście francuskim