[wcp-carousel id="2193"]

Zupa pomidorowa na bulionie z warzyw

Zupa pomidorowa na bulionie z warzyw

Zupa pomidorowa na bulionie z warzyw to jedna z naszych najukochańszych i najczęściej gotowanych zup w roku. Pomidorowa jest pyszna, nieskomplikowana i cudownie rozgrzewająca. Jest idealna na mały głód – najczęściej gotujemy spory garnuszek i częstujemy się nią przez dwa dni, podgrzewając niewielkie porcje.

Tym razem do jej przygotowania użyliśmy krojonych pomidorów z puszki, ale w szczycie sezonu pomidorowego najlepiej oczywiście użyć tych świeżych.

Zupa pomidorowa najbardziej smakuje Jej z kaszą jaglaną lub drobnym makaronem. On uwielbia pomidorową z ryżem. Tym razem jednak popijaliśmy ją sobie bez żadnych dodatków, rozlaną prosto z gara do naszych ukochanych, słodkich kubeczków 🙂

Składniki:
* 2 l wody
* 4 duże marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* kawałek selera, pora i kapusty
* duża czerwona cebula
* 500 g pomidorów z puszki
* 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
* 3 listki laurowe
* kilka łyżek sosu sojowego
* mały słoiczek przecieru pomidorowego
* suszona bazylia
* kilka listków melisy
* opcjonalnie przyprawy: świeżo mielony pieprz i słodka papryka
Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości razem z listkami, pieprzem i zielem angielskim.
2. Dodajemy pomidory (jeśli są całe, najpierw je miksujemy) i przecier. Przyprawiamy zupę sosem sojowym i bazylią.
3. Gotujemy jeszcze 3 min. i doprawiamy, jeśli trzeba. Voila 🙂
zupa pomidorowa


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.