Sałatka z ciecierzycą i marynowaną dynią to kolorowa propozycja dla fanatyków kolorów i zdrowych składników na talerzu. Uwielbiamy ciecierzycę za jej chrupkość i wiele możliwości zastosowań w kuchni. Od zup, poprzez pasty do pieczywa, aż po sałatki. Dziś sałatka z ciecierzycą w towarzystwie warzyw i lekkiego sosu z oleju sezamowego.
Taka sałatka powstanie w zaledwie w 5 minut!
Sałatka z ciecierzycą i marynowaną dynią — skład:
- kilka porwanych liści sałaty rzymskiej
- 1 mała czerwona cykoria pokrojona w paski
- kilka pomidorków cherry przekrojonych na pół
- filiżanka ciecierzycy
- marynowana dynia — tyle, ile lubimy (my marynujemy własną, ale ta sklepowa jest dużo słodsza)
- 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
- kilka listów bazylii
- sos: łyżka oleju sezamowego, łyżka octu z czerwonych winogron, sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z ciecierzycą i marynowaną dynią:
1. Układamy kolejno: sałatę rzymską, cykorię, pomidorki cherry, ciecierzycę, dynię i sezam.
2. Łączymy ze sobą składniki sosu i tuż przed podaniem polewamy nim naszą sałatkę. Voila!