Pasta z ciecierzycy (cieciorki) idealna do kanapek? Wiadomo, że najlepsza będzie ta domowa, choć jesteśmy wielkimi fanami wszelkich gotowców, jeśli chodzi o hummus. Pasta z ciecierzycy jest delikatna, łatwo się ją rozsmarowuje na pieczywie i świetnie smakuje z hummusowymi chipsami czy krakersami.
Do przygotowania tej pysznej pasty z ciecierzycy potrzebujemy dosłownie kilku prostych składników i blendera. Pasta z cieciorki jest idealna na śniadanie, kolację czy przekąskę.
Dlaczego pasta z ciecierzycy?
Ciecierzyca (cieciorka lub groch włoski, jak wolicie) to afrodyzjak doceniany m.in. w Egipcie 🙂 Jest więc idealna dla dwojga. W Ciecierzyca to także roślina będąca skarbnicą białka, obniżająca poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi. Pasta z ciecierzycy to skarbnica składników odżywczych i witamin. Ma w sobie żelazo, magnez, witaminy z grupy B, cynk czy potas. Ciecierzyca ma lekko słodki smak i wspaniale sprawdza się jako składnik sałatek czy past do kanapek.
Przepis na pastę z ciecierzycy (cieciorki)
Składniki na pastę z ciecierzycy (2 słoiczki):
- puszka ciecierzycy (400 g)
- 6 suszonych pomidorów w oliwie (oliwa też będzie potrzebna)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 10 kosteczek sera typu feta
- sól, pieprz
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
- opcjonalnie: świeża lub suszona natka pietruszki, siemię lniane
Pasta z ciecierzycy – jak zrobić?
- Ciecierzycę przekładamy do sitka, przelewamy bieżącą wodą i wrzucamy do miseczki.
- Dodajemy suszone pomidory, trzy łyżki pestek słonecznika (jedną zostawiamy na udekorowanie pasty), fetę, przyprawy, bazylię, sok z cytryny i trzy łyżki oliwy.
- Miksujemy na gładką pastę, stopniowo dodając oliwy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Im więcej oliwy, tym delikatniejsza konsystencja.
- Przekładamy do słoiczków, a wierzch posypujemy pestkami słonecznika, siemieniem lnianym i pietruszką. Voila!