[wcp-carousel id="2193"]

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią, czyli klasyczne placki ziemniaczane z odrobiną sezonowego szaleństwa. Cukinii w ogródku naszej Babci wciąż pod dostatkiem, więc trzeba korzystać. Placki ziemniaczane z cukinią tak naprawdę niewiele różnią się od tych, które dobrze wszyscy znamy.

Nasze placki ziemniaczane z cukinią są cudownie chrupiące i świetnie smakują z cukrem i ze śmietanką. Choć niektórych dziwi, że jadamy placki z ziemniaków i cukinii na słodko, to warto spróbować, bo taki duet smakuje wyśmienicie!

Placki ziemniaczane z cukinią – składniki (na 12 placków):

  • 3 średnie ziemniaki
  • pół średniej cukinii (u nas żółta)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia (u nas rzepakowy)
  • sól, pieprz
  • dodatki: śmietana 18%, cukier trzcinowy

Placki ziemniaczane z cukinią – jak zrobić?

  1. Umyte i obrane warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach.
  2. W misce mieszamy je z mąką, jajkami, solą i pieprzem.
  3. Ciasto nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną, niewielką ilość oleju.
  4. Przekładamy na kilka minut na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Najlepiej smakują świeżo usmażone – ze śmietanką i z cukrem 🙂 Voila!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.