[wcp-carousel id="2193"]

Pieczarki faszerowane ryżem i czerwoną papryką

Pieczarki faszerowane ryżem i czerwoną papryką

Pieczarki faszerowane ryżem i czerwoną papryką, czyli pomysł na tradycyjny i szybki obiad w nieco ciekawszej wersji. W końcu kto z nas nie jadł potrawki z ryżu z warzywami i pieczarkami? To po prostu nieco ciekawsza wersja tego dania. My kupujemy duże, gotowe do faszerowania pieczarki już bez nóżek, ale możecie kupić po prostu duże pieczarki w całości, a nóżki posiekać i wykorzystać do farszu. Pieczarki faszerowane ryżem to fajny pomysł na codzienny obiad albo kolację ze znajomymi. Pieczarki fajnie się prezentują, a do farszu możecie wykorzystać, co tylko chcecie. Nasza wersja na faszerowane pieczarki jest bez mięsa, ale śmiało możecie dodać do farszu drób albo wołowinę. Po prostu od nich zacznijcie przygotowanie farszu do pieczarek.

Pieczarki faszerowane ryżem i czerwoną papryką – składniki:

  • kilka dużych kapeluszy pieczarek
  • kilka kosteczek sera żółtego (tyle, ile mamy pieczarek)
  • czerwona papryka
  • kilka zielonych oliwek
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • małe opakowanie młodziutkiego jarmużu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka w proszku, chili
  • do dekoracji: coś zielonego 🙂 u nas bazylia drobnolistna, ale może być pietruszka, koper lub inne zielsko

Pieczarki faszerowane ryżem i czerwoną papryką – jak przygotować?

  1. Pestki słonecznika prażymy chwilę na suchej patelni, aby nabrały złotego koloru – odkładamy do miseczki.
  2. Pieczarki oczyszczamy, suszymy, nacieramy oliwą i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku (180 stopni z termoobiegiem). Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na dużą deskę.
  3. Paprykę, oliwki, suszone pomidory i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy warzywa – uważamy, żeby czosnek się nie przypalił.
  5. Gdy papryka nieco zmięknie, dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy. Chwilę wszystko podsmażamy, mieszając.
  6. Kapelusze wypełniamy farszem tak, aby w środku znalazł się też kawałek sera żółtego.
  7. Całość zapiekamy ok. 10 minut, aby rozpuścił się ser ukryty w pieczarkach.
  8. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy zieleninę i gotowe.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.