Placki ziemniaczane z cukinią, czyli klasyczne placki ziemniaczane z odrobiną sezonowego szaleństwa. Cukinii w ogródku naszej Babci wciąż pod dostatkiem, więc trzeba korzystać. Placki ziemniaczane z cukinią tak naprawdę niewiele różnią się od tych, które dobrze wszyscy znamy.
Nasze placki ziemniaczane z cukinią są cudownie chrupiące i świetnie smakują z cukrem i ze śmietanką. Choć niektórych dziwi, że jadamy placki z ziemniaków i cukinii na słodko, to warto spróbować, bo taki duet smakuje wyśmienicie!
Placki ziemniaczane z cukinią – składniki (na 12 placków):
- 3 średnie ziemniaki
- pół średniej cukinii (u nas żółta)
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia (u nas rzepakowy)
- sól, pieprz
- dodatki: śmietana 18%, cukier trzcinowy
Placki ziemniaczane z cukinią – jak zrobić?
- Umyte i obrane warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach.
- W misce mieszamy je z mąką, jajkami, solą i pieprzem.
- Ciasto nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną, niewielką ilość oleju.
- Przekładamy na kilka minut na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Najlepiej smakują świeżo usmażone – ze śmietanką i z cukrem
Voila!