[wcp-carousel id="2193"]

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki to przepis, który przypomina nam o zbliżającej się wielkimi krokami jesieni. W długie, jesienne wieczory nie ma nic lepszego od rozgrzewającej zupy z warzyw. Marchewka i cukinia świetnie się ze sobą dogadują! 

Zupa krem z cukinii i marchewki – składniki:

  • mała cukinia (lub połówka większej)
  • duża marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego – zupa będzie bardziej intensywna)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: szczypta chilli i imbiru, papryka słodka, sól, pieprz
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • pół opakowania małego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka masła i oliwy z oliwek

Dodatki: domowe grzanki, prażone na suchej patelni pestki słonecznika i płatki migdałowe

Zupa krem z cukinii i marchewki – jak zrobić?

  1. Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i pora – w cienkie krążki.
  2. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy chwilę, uważając, aby się nie przypaliły (będą gorzkie).
  3. Dodajemy cukier, mieszamy.
  4. Wrzucamy pozostałe warzywa, przyprawy, mieszamy całość i chwilę podsmażamy.
  5. Dolewamy wodę (lub bulion) i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Zdejmujemy z ognia w chwili, gdy wyparuje większość płynu.
  7. Gdy zupa przestygnie, odkładamy nieco cukinii i marchewki do miseczki (później dodajemy je już na talerzach), a pozostałe składniki miksujemy na gładki krem.
  8. Zupa z cukinii świetnie smakuje z domowymi grzankami i prażonymi nasionami. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.