Pasta z cukinii, rukoli, sera typu feta i mnóstwa orzechów to Jej ostatni wynalazek. Dzisiejsza pasta z cukinii, z racji dużej dawki czosnku czy nasion, to prawdziwa moc witamin na zimowe dni. Jeśli lubicie wyraziste hummusy do pieczywa czy nachosów, ta pasta z cukinii z pewnością przypadnie wam do gustu.
Bazą pasty jest grillowana cukinia i rukola, która nadaje paście specyficzny, lekko orzechowy, pikantny (a nawet miętowy) posmak. Oto, dlaczego warto jeść i jak powstaje nasza pasta z cukinii.
Pasta z cukinii – dlaczego warto jeść?
Cukinię można jeść na surowo, cukinia jest też świetnym dodatkiem do sałatek czy sosów. Osobiście uwielbiamy też makaron z cukinii w sosie pomidorowym – to rewelacyjne, szybkie i lekkie danie! Większym łasuchom z kolei polecamy spaghetti z wołowiną i cukinią. Dojrzała cukinia doskonale nadaje się do wszelkich potrawek z warzyw lub jako baza pysznych placków – koniecznie sprawdźcie przepis na placki ziemniaczane z cukinią!
Dlaczego właśnie cukinia, czyli kabaczek? To jedno z najchętniej jedzonych warzyw w Polsce, choć pochodzi z Włoch, skąd wzięła swoją nazwę – zucchina (mała dynia). Cukinia (kabaczek) jest nie tylko wdzięcznym do przygotowania i nie wymagającym zbyt wiele pracy warzywem, ale przede wszystkim cukinia to bogactwo witamin i składników mineralnych. Ponadto cukinia posiada bardzo niską wartość energetyczną, więc jest polecana osobom dbającym o linię – 100 g cukinii to zaledwie 15 kcal! Jest bogata w magnez, żelazo czy potas. Cieszcie się nią zatem bez ograniczeń.
Pasta z cukinii – składniki:
- 1 mała cukinia
- pół opakowania rukoli – opłukanej i osuszonej
- garść orzechów ziemnych (bez soli)
- garść pestek słonecznika
- 3 łyżki sera typu feta w kostkach
- 10 zielonych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
Pasta z cukinii – jak przygotować?
- Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry (można zwykłą obieraczką do ziemniaków) i grillujemy 3 minuty każdy z nich na suchej patelni.
- Cukinię przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i ok. 5 łyżek oliwy.
- Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę – aż do uzyskania delikatnej konsystencji. Voila!