[wcp-carousel id="2193"]

Domowy sos karmelowy

Domowy sos karmelowy

Karmel bardzo łatwo przygotujemy sami w domu. Nie wierzyliśmy, że to takie proste, dopóki nie spróbowaliśmy. Aksamitny sos karmelowy to dosłownie kilka podstawowych składników, które zwykle mamy w domu. Świetnie pasuje do różnych deserów – nie obędzie się bez niego tarta z jabłkami. Pasuje do ciast, lodów i oczywiście popcornu.

Składniki:

* 4 łyżki białego cukru
* 100 ml wody
* ok. 120 g śmietanki 36%
* 2 łyżki masła
* 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej

Przygotowanie:

 1. Do garnuszka wrzucamy równomiernie cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści.

 2. Gdy stanie się brązowy, dodajemy wodę i mieszamy, aż cały cukier rozpuści się. Wtedy dodajemy śmietankę i gotujemy ok. 4 minuty.

 3. Na koniec dodajemy masło i sól i chwilę podgrzewamy, mieszając, aż sos zrobi się zupełnie gładki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.