[wcp-carousel id="2193"]

Tarta z jabłkami i domowym sosem karmelowym

Tarta z jabłkami i domowym sosem karmelowym

Tarta z jabłkami i sosem karmelowym pojawiła się u nas właśnie po raz pierwszy, choć przepis znaliśmy o dawna. Tym razem skusiły nas najcudowniejsze pod słońcem papierówki z babcinego ogródka, które smakowaliśmy pod wieloma postaciami, ale jeszcze nigdy jako dodatek do tarty. Pierwszy raz próbowaliśmy też zrobić domowy karmel i trzeba przyznać, że w połączeniu z kwaśnymi papierówkami stworzył deser idealny. Tarta z jabłkami najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc gdy wystygnie, warto ją wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej całą noc 🙂

Składniki:

Ciasto:

* 200 g mąki pszennej tortowej
*150 g zimnego masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli

Farsz:

* 1 kg jabłek papierówek
* domowy sos karmelowy – zobacz przepis
* 3 łyżki brązowego cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* opcjonalnie: garść czerwonych lub białych porzeczek

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekane nożem masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, po czym dodajemy żółtko i raz jeszcze zagniatamy. Ciastem wyklejamy formę do tarty i wstawiamy do lodówki.
2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i podgrzewamy z dodatkiem 3 łyżek brązowego cukru. Gdy jabłka puszczą sok, odlewamy go i zestawiamy z ognia.
3. Przygotowujemy sos karmelowy (zobacz przepis na sos karmelowy) i mieszamy go z odcedzonymi jabłkami. Całość równomiernie rozprowadzamy na wyciągniętym z lodówki cieście.
5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy (bez termoobiegu) 30 minut.
6. Jeśli w naszej tarcie mają się znaleźć także porzeczki, układamy je na wierzchu ciasta na 10 minut przed końcem pieczenia.
Voila.



1 thought on “Tarta z jabłkami i domowym sosem karmelowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.