Karmel bardzo łatwo przygotujemy sami w domu. Nie wierzyliśmy, że to takie proste, dopóki nie spróbowaliśmy. Aksamitny sos karmelowy to dosłownie kilka podstawowych składników, które zwykle mamy w domu. Świetnie pasuje do różnych deserów – nie obędzie się bez niego tarta z jabłkami. Pasuje do ciast, lodów i oczywiście popcornu.
Składniki:
* 4 łyżki białego cukru
* 100 ml wody
* ok. 120 g śmietanki 36%
* 2 łyżki masła
* 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
Przygotowanie:
1. Do garnuszka wrzucamy równomiernie cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści.
2. Gdy stanie się brązowy, dodajemy wodę i mieszamy, aż cały cukier rozpuści się. Wtedy dodajemy śmietankę i gotujemy ok. 4 minuty.
3. Na koniec dodajemy masło i sól i chwilę podgrzewamy, mieszając, aż sos zrobi się zupełnie gładki.