On o swoim risotto: banalnie proste, jednogarowe, wyborne w smaku.
Ona: nie mam nic do dodania.
Idziemy je艣膰 馃檪
* 400 g piersi z indyka (mo偶e by膰 kurczak)
* 500 ml bulionu drobiowego
*聽300 g ry偶u
*聽czerwona cebula
*聽p贸艂 papryki czerwonej
*聽pomidor
*聽2 z膮bki czosnku
*聽natka pietruszki
*聽3 艂y偶eczki miodu
*聽2 艂y偶eczki musztardy (krem z gorczycy)
*聽chilli, pieprz i s贸l
*聽2 艂y偶ki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Na rozgrzan膮 oliw臋 wrzucamy drobno posiekan膮 cebul臋, podsma偶amy 5 minut.
Dodajemy drobno posiekany 聽czosnek, pokrojon膮 (niezbyt drobno) papryk臋.
2. Indyka myjemy i kroimy na niezbyt du偶e kawa艂ki. Dodajemy go na patelni臋. Przyprawiamy sol膮, pieprzem i chilli. Sma偶ymy kilka minut – tak, by indyk nie by艂 surowy.
3. Dodajemy ry偶, podgrzewamy 1 minut臋, mieszaj膮c. Dolewamy bulion – doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy mi贸d i musztard臋 – 聽gotujemy przez ok. 12 minut. Gdy bulion wyparuje, zdejmujemy patelni臋 z ognia.
4. Dodajemy pokrojonego w drobn膮 kostk臋 pomidora i posiekan膮 natk臋. Mieszamy.