[wcp-carousel id="2193"]

Jajecznica na pieczonych pomidorach

Jajecznica na pieczonych pomidorach

Sobota to jest to! Mamy możliwość wyspania się, przygotowania i zjedzenia wspólnego śniadania – innego niż zwykle. Dziś wersja jajecznicy Jego autorstwa. Pieczone pomidory nadały jej słodko – kwaśny smak i fajnie wkomponowały się w resztę smaków 🙂

 Składniki:
5 jajek
100 g kiełbasy zwyczajnej
pomidor
1/4 papryki czerwonej i zielonej
pół cebuli
* ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka masła
sól, pieprz
łyżka posiekanego szczypiorku i koperku
* zioła prowansalskie


Przygotowanie:

1. Pomidora myjemy i kroimy na grube plastry. Układamy na folii aluminiowej razem z czosnkiem, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Pieczemy do czasu, gdy gotowa będzie już jajecznica 😉
2. Kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim chwilę cebulę. Po 5 minutach dodajemy kiełbasę i wszystko posypujemy słodką papryką. Smażymy kolejne 3 min.
4. Dodajemy paprykę, a gdy zmięknie, wbijamy kolejno jajka i energicznie mieszamy.
5. Gdy jajka się zetną, wyciągamy pomidory z piekarnika i układamy je na talerzach. Na nich układamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem i koprem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.