[wcp-carousel id=”2193″]

Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną i indykiem

Im chłodniej, tym częściej na naszym stole pojawiają się zupy. Według statystyk Polacy zjadają 4,5 miliarda litrów zupy rocznie, co średnio daje 1 l zupy na gospodarstwo domowe dziennie, hmm, chyba nie odstajemy od statystyk 🙂 Podobno jeszcze 200 lat temu zupy najczęściej jadało się… na śniadanie i miały postać polewek – najczęściej jadało się buliony, barszcze i żurki. Ciekawe, w jakim stopniu przypominały te dzisiejsze. U nas dziś królował krupnik. Żeby nie było, że nie klasyczny, zajrzeliśmy do książki „Tradycyjna kuchnia polska”, który dostaliśmy od babci. Oczywiście poniższy przepis na krupnik po tuningu…

Tradycyjny krupnik

Składniki (4 porcje):

* 2 litry wody
* 350 g filetu z indyka
* 120 g kaszy jęczmiennej
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* 3 średnie marchewki
* 2 średnie ziemniaki
* 2 łyżki masła
* 1 listek laurowy
* 2-3 ziela angielskie
* 1/2 pęczka pietruszki
* sól, pieprz
* opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

1.
Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy ok. 10 minut na średnim, po czym ściągamy szumowiny.
2. Pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki i selera w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy 1/2 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i gotujemy kolejne 10 minut.
3. Wsypujemy kaszę, dodajemy masło, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut, aż kasza spęcznieje, a warzywa będą miękkie.
4. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu, a najlepiej już na talerzach. Można także zabielić odrobiną śmietanki. Tadaaam!



3 thoughts on “Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną i indykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *