Zupa krem z pieczarek sprawdzi się o każdej porze roku. Jesienią i zimą świetnie rozgrzeje, w cieplejsze miesiące będzie nas kusić lekką konsystencją i świeżym zielskiem, której nie powinniśmy jej szczędzić. Zupa krem z pieczarek lubi domowe grzanki i świeżo mielony pieprz. Spróbujcie koniecznie!
Uwielbiamy pieczarki, które są bardzo wdzięcznym i niskokalorycznym składnikiem wszelkich dań. Zupy z pieczarkami w roli głównej robi się naprawdę szybko i są pyszne!
Zupa z pieczarek — składniki:
- 500 g pieczarek
- 50 g serka kremowego (np. Almette)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 5 gałązek natki pietruszki
- 200 ml mleka
- łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić zupę krem z pieczarek?
1. Pieczarki rozdrabniamy, dodajemy bulion, mleko, mąkę i sól. Gotujemy ok. 10 minut.
2. Dodajemy jogurt, serek, natkę. Gotujemy 3 minuty.
3. Całość blendujemy na gładką zupę i podajemy z domowymi grzankami. Voila!