[wcp-carousel id="2193"]

Krupnik z kaszą jęczmienną i indykiem

Krupnik z kaszą jęczmienną i indykiem
Dziś krupnik z kaszą jęczmienną i indykiem, bo im chłodniej, tym częściej na naszym stole pojawiają się rozgrzewające zupy. Według statystyk Polacy zjadają 4,5 miliarda litrów zupy rocznie, co średnio daje 1 l zupy na gospodarstwo domowe dziennie, hmm, chyba nie odstajemy od statystyk!
Podobno jeszcze 200 lat temu zupy najczęściej jadało się… na śniadanie i miały postać polewek – najczęściej jadało się buliony, barszcze i żurki. Ciekawe, w jakim stopniu przypominały te dzisiejsze. U nas dziś królował tradycyjny krupnik. Przepis zainspirowany książką „Tradycyjna kuchnia polska”, którą dostaliśmy od babci.

Składniki na krupnik (4 porcje):

* 2 litry wody
* 350 g filetu z indyka
* 120 g kaszy jęczmiennej
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* 3 średnie marchewki
* 2 średnie ziemniaki
* 2 łyżki masła
* 1 listek laurowy
* 2-3 ziela angielskie
* 1/2 pęczka pietruszki
* sól, pieprz
* opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany 18%

Jak zrobić tradycyjny krupnik?


1.
Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy ok. 10 minut na średnim, po czym ściągamy szumowiny.
2. Pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki i selera w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy 1/2 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i gotujemy kolejne 10 minut.
3. Wsypujemy kaszę, dodajemy masło, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut, aż kasza spęcznieje, a warzywa będą miękkie.
4. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu, a najlepiej już na talerzach. Można także zabielić odrobiną śmietanki. Voila!
Zobacz także: Zupa krem z pieczarek


3 thoughts on “Krupnik z kaszą jęczmienną i indykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.