Sałatka witaminowa to istny miszmasz na talerzu! Pełen kolorów, smaków i witamin. Ta sałatka jest idealna na fajne i lekkie śniadanie. W centrum – aromatyczny, szczypiorkowy kuskus nasączony sosem winegrette i mocno wyczuwalne kiełki rzodkiewki. Minus tej sałatki – zdecydowanie za szybko znika z talerza…
Składniki (na 2 porcje):
* 8 łyżek kaszki kuskus
* 4 liście sałaty rzymskiej
* 1 pomidor
* 4 oliwki
* mała cebula
* 1/4 zielonej papryki
* 2 plastry fety
* duża garść ulubionych kiełków
* przyprawy: kurkuma, chilli w proszku, papryka słodka, sól, pieprz
* łyżeczka szczypiorku
* łyżeczka pestek słonecznika
* 4 liście sałaty rzymskiej
* 1 pomidor
* 4 oliwki
* mała cebula
* 1/4 zielonej papryki
* 2 plastry fety
* duża garść ulubionych kiełków
* przyprawy: kurkuma, chilli w proszku, papryka słodka, sól, pieprz
* łyżeczka szczypiorku
* łyżeczka pestek słonecznika
Sos:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* łyżka musztardy – krem z gorczycy
* 4 łyżki czerwonego octu winnego
* łyżeczka miodu
* łyżka zimnej wody
* zioła prowansalskie
* łyżka musztardy – krem z gorczycy
* 4 łyżki czerwonego octu winnego
* łyżeczka miodu
* łyżka zimnej wody
* zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Do małej miseczki wsypujemy kaszkę i przyprawiamy ją szczyptą kurkumy, soli i pieprzu. Dodajemy do niej drobno posiekany szczypiorek i mieszamy. Zalewamy to przegotowaną wodą, tak, by przykrywała go na ok 0,5 centymetra, przykrywamy małym talerzykiem i odstawiamy na 3 minuty.
2. Sałatę myjemy, suszymy i siekamy na wąskie paski. Układamy ją na talerzu, po czym wykładamy na jej środek kaszkę.
3. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę w piórka. Paprykę w paseczki. Oliwki w cienkie krążki. Wszystko układamy tak, by nie przykryć kuskusa.
4. Fetę kroimy w drobną kostkę i rozrzucamy na wierzchu, a na samym końcu całość posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika i oprószamy chilli.
5. Podane na sos składniki dobrze ze sobą mieszamy i polewamy całą sałatkę – z naciskiem na kaszkę 🙂 Voila
Jak ja uwielbiam kiełki np. w sałatkach :)Bomba !