[wcp-carousel id="2193"]

Frittata z warzywami i kiełbasą

Frittata z warzywami i kiełbasą

Frittata z warzywami, czyli pyszny omlet z warzywami i kiełbaską. Lekka, zdrowa i niskokaloryczna propozycja śniadania – choć przy okazji dość sycąca. Jeśli ktoś uwielbia jajka i ma ochotę na alternatywną wersję jajecznicy – polecamy frittatę z warzywami i świeżymi ziołami. Frittata to idealny początek dnia…

Składniki:

6 jajek
czerwona papryka
kawałek kiełbasy /u nas Brodzka/
2 łyżki groszku konserwowego
dymka
3 gałązki świeżej bazylii
ser tarty/ u nas włoska grana padano
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oliwie, doprawiając solą i pieprzem.
2. Paprykę kroimy w długie paski. Dorzucamy do przypieczonej kiełbasy (na ok. 5 minut).
3. Dymkę kroimy w piórka. I dorzucamy wraz z groszkiem, a na koniec dorzucamy posiekaną (niezbyt drobno) bazylię.
4. Jajka rozbijamy w miseczce i dorzucamy 3 łyżki sera. Mieszamy i delikatnie zalewamy warzywa na patelni. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy boki drewnianą łyżką, żeby nie jajka nie przywarły.
5. Gdy jajka się zetną, posypujemy całość 3 łyżkami sera i wstawiamy patelnię do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 10 min. Voila!

Świetnym dodatkiem będzie ciabatta – pokrojona, skropiona oliwą i podgrzana przez kilka minut na grillu 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.