Frittata z warzywami, czyli pyszny omlet z warzywami i kiełbaską. Lekka, zdrowa i niskokaloryczna propozycja śniadania – choć przy okazji dość sycąca. Jeśli ktoś uwielbia jajka i ma ochotę na alternatywną wersję jajecznicy – polecamy frittatę z warzywami i świeżymi ziołami. Frittata to idealny początek dnia…
Składniki:
* 6 jajek
* czerwona papryka
* kawałek kiełbasy /u nas Brodzka/
* 2 łyżki groszku konserwowego
* dymka
* 3 gałązki świeżej bazylii
* ser tarty/ u nas włoska grana padano
* sól, pieprz
* 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy na oliwie, doprawiając solą i pieprzem.
2. Paprykę kroimy w długie paski. Dorzucamy do przypieczonej kiełbasy (na ok. 5 minut).
3. Dymkę kroimy w piórka. I dorzucamy wraz z groszkiem, a na koniec dorzucamy posiekaną (niezbyt drobno) bazylię.
4. Jajka rozbijamy w miseczce i dorzucamy 3 łyżki sera. Mieszamy i delikatnie zalewamy warzywa na patelni. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy boki drewnianą łyżką, żeby nie jajka nie przywarły.
5. Gdy jajka się zetną, posypujemy całość 3 łyżkami sera i wstawiamy patelnię do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Zapiekamy ok 10 min. Voila!
Świetnym dodatkiem będzie ciabatta – pokrojona, skropiona oliwą i podgrzana przez kilka minut na grillu 🙂
