Aquacotta to zupa jarzynowa, którą zrobiliśmy po raz pierwszy i która od razu skradła nasze serca i podniebienia. Do jej zrobienia zainspirował nas Grzesiek Zawierucha (zwycięzca 8. edycji programu „Masterchef”) w swojej książce „Zawierucha w kuchni”, a że przepisy uczestników kulinarnych show zwykle trafiają w nasze kubki smakowe, czuliśmy, że to będzie sztos. I był!
Aquacotta to przede wszystkim bardzo pożywna i gęsta zupa, w której znajdziecie mnóstwo warzyw tych bardziej i mniej chrupkich. Aquacotta to z pewnością danie idealne na imprezkę – goście będą zachwyceni nie tylko wyglądem, ale i niespodzianką, która będzie na nich czekać na dnie talerza. Ważnym (jeśli nie najważniejszym) elementem układanki jest jajko w koszulce, które po rozkrojeniu cudownie rozleje się po zupie i jej składnikach. Tradycyjnie do przepisu na aquacottę Grześka dodaliśmy nieco własnych składników. Ważne, by przyprawiać wszystko według własnego uznania i bawić się nie tylko smakami, ale i strukturami. Dla nas to fantastyczna zabawa.
Aquacotta – składniki (dla 4 osób):
- 1 l wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 bulwy selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- puszka pomidorów pelati
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 4 kromki czerstwego chleba
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- listki świeżej bazylii
- sól i pieprz
Aquacotta – jak zrobić?
1. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w plasterki.
2. Seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
3. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy chwilę cebulę i czosnek.
4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i lekko obsmażamy ok. 2 minuty.
5. Dodajemy pomidory pelati i wodę, wszystko dobrze mieszamy i dusimy do miękkości warzyw.
6. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
7. Przygotowujemy jajka w koszulkach: do lekko osolonej i zakwaszonej octem wody delikatnie wrzucamy jajka i gotujemy je 3 minuty. Wyciągamy delikatnie z wody.
Na talerzach układamy kromkę chleba, wlewamy zupę, a na wierzchu układamy jajka w koszulkach i listki świeżej bazylii. Całość można skropić oliwą z oliwek. Voila!