[wcp-carousel id="2193"]

Aquacotta, czyli toskańska zupa warzywna

Aquacotta, czyli toskańska zupa warzywna

Aquacotta to zupa jarzynowa, którą zrobiliśmy po raz pierwszy i która od razu skradła nasze serca i podniebienia. Do jej zrobienia zainspirował nas Grzesiek Zawierucha (zwycięzca 8. edycji programu „Masterchef”) w swojej książce „Zawierucha w kuchni”, a że przepisy uczestników kulinarnych show zwykle trafiają w nasze kubki smakowe, czuliśmy, że to będzie sztos. I był!

Aquacotta to przede wszystkim bardzo pożywna i gęsta zupa, w której znajdziecie mnóstwo warzyw tych bardziej i mniej chrupkich. Aquacotta to z pewnością danie idealne na imprezkę – goście będą zachwyceni nie tylko wyglądem, ale i niespodzianką, która będzie na nich czekać na dnie talerza. Ważnym (jeśli nie najważniejszym) elementem układanki jest jajko w koszulce, które po rozkrojeniu cudownie rozleje się po zupie i jej składnikach. Tradycyjnie do przepisu na aquacottę Grześka dodaliśmy nieco własnych składników. Ważne, by przyprawiać wszystko według własnego uznania i bawić się nie tylko smakami, ale i strukturami. Dla nas to fantastyczna zabawa.

Aquacotta – składniki (dla 4 osób):

  • 1 l wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • puszka pomidorów pelati
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • listki świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Aquacotta – jak zrobić?

1. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w plasterki.
2. Seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
3. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy chwilę cebulę i czosnek.
4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i lekko obsmażamy ok. 2 minuty.
5. Dodajemy pomidory pelati i wodę, wszystko dobrze mieszamy i dusimy do miękkości warzyw.
6. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
7. Przygotowujemy jajka w koszulkach: do lekko osolonej i zakwaszonej octem wody delikatnie wrzucamy jajka i gotujemy je 3 minuty. Wyciągamy delikatnie z wody.

Na talerzach układamy kromkę chleba, wlewamy zupę, a na wierzchu układamy jajka w koszulkach i listki świeżej bazylii. Całość można skropić oliwą z oliwek. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.