Sałatka z makaronem i mozzarellą to połączenie delikatnych smaków. Najmocniejszym akcentem sałatki są oliwki i koperek. Sałatkę z makaronem i mozzarellą zwykle przygotowujemy w dużych ilościach, gdy odwiedzają nas znajomi.
Warto przygotować składniki sałatki i połączyć je z sosem tuż przed podaniem. Dzięki temu wydłużymy żywotność naszej sałatki 🙂
Składniki sałatki z mozzarellą:
* szklanka makaronu (np. kokardki)
* 1 opakowanie twardej mozzarelli
* kilka listków sałaty lodowej
* kilka pomidorków koktajlowych
* pół zielonej papryki (może być żółta lub czerwona)
* mała puszka kukurydzy
* kilka oliwek
* koper
Składniki sosu:
* 150 g jogurtu naturalnego
* 2 łyżki majonezu
* 2 łyżki cytryny
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* łyżka sosu Worcester
* łyżeczka cukru
* sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z makaronem i mozzarellą:
1. Makaron gotujemy al dente, a gdy wystygnie, wrzucamy do miseczki.
2. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki na połówki. Dodajemy do makaronu.
3. Następnie wrzucamy oliwki, kukurydzę i posiekany koper.
4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu i dodajemy do sałatki, delikatnie mieszając. Sałatkę warto schłodzić przed podaniem. Voila.
Zobacz także: Sałatka z tofu
Oł jeeee!!! „:Nasza” sałatka z reniferami! 😀