Sałata z ciecierzycą i jajkiem w koszulce to dla nas przede wszystkim fajne śniadanie. Wszystkie składniki sałatki, łącznie z błyskawicznym dressingiem, można przygotować dzień wcześniej, a rano zająć się tylko jajkiem. Sałatka jest lekka, przyjemna i nieskomplikowana.
Do sałaty można podać tosty lub grzanki z pieczywa razowego.
Składniki sałatki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce (2 porcje):
- 2 jaja
- 10-12 listków sałaty rzymskiej
- 3-4 pomidory suszone wraz z zalewą
- pół puszki ciecierzycy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 kromki pieczywa razowego (lub tostowego)
- dressing: łyżeczka musztardy, majonezu i octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Na talerzach układamy sałatę, pokrojone pomidory i odsączoną ciecierzycę.
2. W garnuszku zagotowujemy wodę zakwaszoną octem winnym. Delikatnie rozbijamy jajka w miarę jak najniżej nad wrzątkiem i powoli zgarniamy je łyżką, aby się nie rozeszły. Gotujemy 3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową, żeby pozbyć się wody. Dodatkowo można również na chwilkę położyć jajka na ręcznik papierowy.
3. Jajka kładziemy na sałacie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na końcu przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
4. Pieczywo grillujemy kilka minut (lub zapiekamy w piekarniku).
5. Łączymy ze sobą składniki dressingu i polewamy nim sałatę. Voila!
Zobacz także: Tosty z jajkiem, serem, szynką – idealne tosty na śniadanie!