Zupa pomidorowa z białą kapustą to kolejna ciekawa wersja jednej z naszych ukochanych zup. Jeśli lubicie eksperymenty i nie macie ochoty na długie stanie przy kuchence, zupa pomidorowa z białą kapustą świetnie się sprawdzi jako szybkie, rozgrzewające i przede wszystkim zdrowe danie.
Warto jeść taką zupę szczególnie zimą, ale nie tylko! Biała kapusta to bomba witaminowa. Zawiera dużo witaminy C, a także witaminy z grupy A, B, E i K. Biała kapusta jest też bogata w kwas foliowy. Zupa pomidorowa z białą kapustą zadba także o nasz żołądek. Danie pozytywnie wpływa na trawienie i florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Biała kapusta poprawia też wygląd skóry. Tak wiele zalet za niewielką cenę!
Zupa pomidorowa z białą kapustą — skład:
- 400 g białej kapusty
- 2 duże ziemniaki
- 100 g marchewki
- 100 g cebuli
- 50 g selera naciowego
- 200 g pomidorów z puszki (może być passata)
- 200 g soku pomidorowego (opcjonalnie)
- 400 g wody
- kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- świeżo mielony pieprz
- czubata łyżka jogurtu greckiego
- koperek
Jak zrobić zupę pomidorową z białą kapustą?
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. Pozostałe warzywa rozdrabniamy w rozdrabniaczu do warzyw.
3. Wszystkie warzywa i pozostałe składniki przekładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
4. Jeśli twoja zupa pomidorowa jest zbyt gęsta, dodaj wodę lub sok pomidorowy i ponownie zagotuj.
5. Jogurt przekładamy do kubka, podlewamy 1 chochelką płynu z zupy i mieszamy, aż składniki się połączą. Wlewamy do garnka.
6. Tuż przed podaniem posypujemy koperkiem. Voila!