Sałatka z jajkiem i burakiem w sosie śmietanowo-majonezowym, najlepsza na dobry początek dnia, ale nie tylko. Jeśli tak jak my uwielbiacie chrupiącą sałatę, która świetnie dogaduje się z lekko jeszcze ciepłym jajkiem i wyrazistym burakiem, to danie z pewnością wam zasmakuje!
Sałatka świetnie smakuje z sosem na bazie majonezu oraz z parmezanem, który dodatkowo podbija smak jajka. Do tego chrupiące domowe grzanki z czerstwego pieczywa i można się cieszyć pyszną i zdrową bombą witaminową.
Sałatka z jajkiem i burakiem — składniki (na 1 talerz):
- 1 jajko ugotowane na twardo (najlepiej krótko przed podaniem sałatki)
- kilka porwanych liści sałaty rzymskiej
- pół czerwonej cykorii pokrojonej w paski
- kawałek buraka startego na tarce o grubych oczkach
- kawałek zielonego ogórka pokrojonego w słupki
- łyżka startego parmezanu
- sos: łyżka majonezu + łyżka śmietany 18% + sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z jajkiem i burakiem?
1. Na talerzu układamy kolejno: sałatę rzymską, cykorię, ogórka, buraka i jajko.
2. Całość posypujemy parmezanem i polewamy sosem. Voila!