[wcp-carousel id="2193"]

Kasza pęczak z indykiem, warzywami i owocami

Kasza pęczak z indykiem, warzywami i owocami

Kasza pęczak (kasza jęczmienna) z soczystym indykiem z owocami i warzywami jest słodko i słonecznie… Uwielbiamy tę potrawkę! On z ryżem, ona z kaszą (tym razem eksperymentalnie pęczak). Najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli oczywiście mamy do nich dostęp. W naszym sklepiku trafił się akurat ananas, natomiast brzoskwinie z pełną premedytacją wykorzystaliśmy te z puszki, nie zważając na zawartość cukru w cukrze 😉 Zalewa, w której sobie siedzą, jest po prostu świetną bazą sosu. 

Kasza pęczak z indykiem — składniki:

  • 1/2 kg filetu z indyka
  • 1/2 papryki zielonej i czerwonej
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 3 średnie marchewki
  • 4 plastry ananasa
  • 4-5 połówek brzoskwiń w zalewie
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Kasza pęczak z indykiem — przygotowanie:

1. Oczyszczonego indyka kroimy na drobne kawałki i podsmażamy 5 minut na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku o grubym dnie).
2. Paprykę i marchewkę kroimy w paseczki i dodajemy do indyka. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą półtwarde (nie całkiem miękkie).
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka — brzoskwinie razem z zalewą!
4. Całość dusimy chwilkę pod przykryciem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Voila!

Zobacz także: Kasza jęczmienna z bananami, granatem i cynamonem

 

Owocowy indyk
Indyk w owocach



5 thoughts on “Kasza pęczak z indykiem, warzywami i owocami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.