[wcp-carousel id="2193"]

Kasza jęczmienna z bananem i granatem

Kasza jęczmienna z bananem i granatem

Kasza jęczmienna (możesz wykorzystać także kaszę pęczak) z bananem i granatem to propozycja pysznego śniadania na słodko. Szczerze zaskakuje nas ostatnio, jak fajnie kasza łączy się nie tylko z warzywami czy indykiem, ale także z owocami. Kaszę jęczmienną na słodko polecam szczególnie na szybkie śniadanie — można zrobić je dzień wcześniej, a rano (np. już w pracy) wkroić tylko banana i podgrzać w mikrofali. Bo taka kasza jęczmienna najlepiej smakuje na ciepło…

Kasza jęczmienna na słodko — składniki (na 1 porcję):

  • szklanka kaszy jęczmiennej (perłowej)
  • banan
  • garść ziaren świeżego granatu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka otrębów (tych błyskawicznych)
  • łyżeczka masła

Kasza jęczmienna na słodko — przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w instrukcji nie ma jednak tego, że kaszę warto najpierw przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ;)) i odcedzamy.
2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy otręby, cukier i cynamon. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy (na wolnym ogniu!).
3. Banana możemy wkroić od razu (w kawałkach lub rozdrobnionego widelcem). Na końcu ląduje granat. Voila!

Zobacz także:

Kasza pęczak z indykiem, warzywami i owocami

 





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.