Kasza jęczmienna (możesz wykorzystać także kaszę pęczak) z bananem i granatem to propozycja pysznego śniadania na słodko. Szczerze zaskakuje nas ostatnio, jak fajnie kasza łączy się nie tylko z warzywami czy indykiem, ale także z owocami. Kaszę jęczmienną na słodko polecam szczególnie na szybkie śniadanie — można zrobić je dzień wcześniej, a rano (np. już w pracy) wkroić tylko banana i podgrzać w mikrofali. Bo taka kasza jęczmienna najlepiej smakuje na ciepło…
Kasza jęczmienna na słodko — składniki (na 1 porcję):
- szklanka kaszy jęczmiennej (perłowej)
- banan
- garść ziaren świeżego granatu
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- łyżeczka otrębów (tych błyskawicznych)
- łyżeczka masła
Kasza jęczmienna na słodko — przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w instrukcji nie ma jednak tego, że kaszę warto najpierw przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ;)) i odcedzamy.
2. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy otręby, cukier i cynamon. Następnie dodajemy kaszę i mieszamy (na wolnym ogniu!).
3. Banana możemy wkroić od razu (w kawałkach lub rozdrobnionego widelcem). Na końcu ląduje granat. Voila!
Zobacz także:
Kasza pęczak z indykiem, warzywami i owocami