Ślimaczki pomidorowe to rewelacyjna przekąska! Łatwe w przygotowaniu ślimaczki można nafaszerować dowolnymi dodatkami, które upychamy w cieście francuskim. My dodaliśmy ser żółty, szynkę i czerwoną paprykę.
Ślimaczki można jeść solo lub z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym. Są idealnym kompanem do piwa, świetnie sprawdzą się podczas imprezy, kochają te też dzieciaki. Bardzo polecamy!
Ślimaczki – składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek passaty pomidorowej do posmarowania ciasta
- ser żółty w kostce
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szynka konserwowa w plastrach
- papryka czerwona
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz (opcjonalnie suszony czosnek)
- jajko
Ślimaczki – jak zrobić?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
1. Ciasto francuskie rozkładamy na dużej desce.
2. Passatę mieszamy z cukrem, solą i pieprzem.
3. Smarujemy ciasto passatą pomidorową.
4. Ser żółty ścieramy na tarce, a szynkę kroimy na paseczki i rozkładamy na całości ciasta.
5. Na końcu dodajemy pokrojoną na cienkie paseczki paprykę.
6. Zawijamy delikatnie całość w jeden duży rulon, a następnie kroimy ciasto na ok. 3-centymetrowe krążki.
7. Rozkładamy ślimaczki na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 20 min.
8. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka roztrzepanym jajkiem i zapiekamy, aż całość ładnie się zrumieni.
9. Gdy ślimaczki nieco przestygną, można je posypać natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Voila!