[wcp-carousel id="2193"]

Ślimaczki

Ślimaczki

Ślimaczki pomidorowe to rewelacyjna przekąska! Łatwe w przygotowaniu ślimaczki można nafaszerować dowolnymi dodatkami, które upychamy w cieście francuskim. My dodaliśmy ser żółty, szynkę i czerwoną paprykę.

Ślimaczki można jeść solo lub z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym. Są idealnym kompanem do piwa, świetnie sprawdzą się podczas imprezy, kochają te też dzieciaki. Bardzo polecamy!

Ślimaczki – składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek passaty pomidorowej do posmarowania ciasta
  • ser żółty w kostce
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szynka konserwowa w plastrach
  • papryka czerwona
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz (opcjonalnie suszony czosnek)
  • jajko

Ślimaczki – jak zrobić?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

1. Ciasto francuskie rozkładamy na dużej desce.
2. Passatę mieszamy z cukrem, solą i pieprzem.
3. Smarujemy ciasto passatą pomidorową.
4. Ser żółty ścieramy na tarce, a szynkę kroimy na paseczki i rozkładamy na całości ciasta.
5. Na końcu dodajemy pokrojoną na cienkie paseczki paprykę.
6. Zawijamy delikatnie całość w jeden duży rulon, a następnie kroimy ciasto na ok. 3-centymetrowe krążki.
7. Rozkładamy ślimaczki na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 20 min.
8. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka roztrzepanym jajkiem i zapiekamy, aż całość ładnie się zrumieni.
9. Gdy ślimaczki nieco przestygną, można je posypać natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Voila!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.