Zupa krem z cukinii i marchewki to przepis, który przypomina nam o zbliżającej się wielkimi krokami jesieni. W długie, jesienne wieczory nie ma nic lepszego od rozgrzewającej zupy z warzyw. Marchewka i cukinia świetnie się ze sobą dogadują!
Zupa krem z cukinii i marchewki – składniki:
- mała cukinia (lub połówka większej)
- duża marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- cebula
- 2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego – zupa będzie bardziej intensywna)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: szczypta chilli i imbiru, papryka słodka, sól, pieprz
- łyżeczka cukru trzcinowego
- pół opakowania małego jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła i oliwy z oliwek
Dodatki: domowe grzanki, prażone na suchej patelni pestki słonecznika i płatki migdałowe
Zupa krem z cukinii i marchewki – jak zrobić?
- Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i pora – w cienkie krążki.
- W garnku rozgrzewamy masło i oliwę i podsmażamy chwilę, uważając, aby się nie przypaliły (będą gorzkie).
- Dodajemy cukier, mieszamy.
- Wrzucamy pozostałe warzywa, przyprawy, mieszamy całość i chwilę podsmażamy.
- Dolewamy wodę (lub bulion) i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
- Zdejmujemy z ognia w chwili, gdy wyparuje większość płynu.
- Gdy zupa przestygnie, odkładamy nieco cukinii i marchewki do miseczki (później dodajemy je już na talerzach), a pozostałe składniki miksujemy na gładki krem.
- Zupa z cukinii świetnie smakuje z domowymi grzankami i prażonymi nasionami. Voila!