[wcp-carousel id="2193"]

Omlet z fetą, suszonymi pomidorami i duszoną cykorią

Omlet z fetą, suszonymi pomidorami i duszoną cykorią

Omlet z fetą, suszonymi pomidorami i duszoną cykorią, czyli totalna poranna improwizacja. Urlop, choć krótki i w samym środku jesieni, zobowiązuje. Co to oznacza? Że z „niczego” i nie wychodząc z domu, trzeba zrobić sobie porządne śniadanie. A jeśli masz jajka (których nigdy nam nie brakuje z racji regularnych dostaw prosto od szczęśliwych kurek, które hoduje znajoma), zawsze można zrobić omlet. A tak na marginesie – dziś natknęliśmy się na inne określenie omletu, czyli jajecznik. Znaliście? 🙂

Uwielbiamy łączyć i łamać smaki. Właśnie dlatego omlet z fetą zawsze był w naszej czołówce śniadań idealnych. Nieco mdłe jajka i słony smak fety doskonale się uzupełniają. Suszone pomidory tym bardziej. Jeśli mamy ochotę na jajka, na naszych talerzach ląduje też często frittata z warzywami i świeżą bazylią, nieziemskie i rozpływające się jajka w koszulkach czy jajka sadzone na papryce. Coś wspaniałego! Dziś jednak w Jej ręce wpadła cykoria. Chodziła za nią od kilku dni, ale nie było okazji, by po nią sięgnąć. Ale i na nią przyszła pora…

Omlet z fetą, suszonymi pomidorami i duszoną cykorią to błyskawiczna robota, zrobisz go dosłownie w 15 minut. Oprócz rozdzielenia i przepłukania listków cykorii nie potrzeba właściwie żadnych przygotowań. Wyciągasz składniki z lodówki i wyczarowujesz wspaniałego, aromatycznego i sycącego omleta, który będzie przyjemnie łechtał twoje kubki smakowe aż do południa. Warto zaznaczyć, że wspomniana cykoria nie jest tutaj integralną częścią omleta – ląduje na talerzu jako pierwsza, a na niej dopiero nasz jajecznik 🙂

Przepis na omlety idealne

Przepis na omlet z fetą, suszonymi pomidorami i duszoną cykorią jest bardzo prosty. Do przygotowania jednego omleta wystarczą dwa jajka, ale większe głodomory niech sięgną oczywiście po więcej. Pozostałe składniki również możesz dodawać w większych czy mniejszych proporcjach. Wszystko zależy od tego, jaki smak ma w twoim omlecie dominować. Słony? Dodaj więcej fety. Słodki? Sięgnij po miód – wbrew pozorom doskonale łączy się z jajkami, a tym bardziej z omletem. Baw się swoimi ulubionymi smakami i eksperymentuj w kuchni. Dla nas to prawdziwa frajda, a na końcu – cudna niespodzianka 😉

Nasza wersja omleta z serem typu feta, suszonymi pomidorkami i podduszoną cykorią, jest zdecydowanie na słono. Ciekawi, jak smakuje idealny według nas omlet w wersji wytrawnej? Częstujcie się!

Omlet z fetą. suszonymi pomidorami i duszoną cykorią

Składniki na 1 omlet:

  • 2 jajka od radosnej kurki
  • 1 mały pomidor
  • 2 łyżki sera typu feta (w kostkach)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (krojonych, w oliwie)
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 cykoria
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie omletów:

  1. Rozdzielamy listki cykorii, płuczemy i osuszamy.
  2. Listki wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy 1 minutkę, mieszając.
  3. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, szklankę wody, przykrywam i dusimy ok. 10-15 minut pod przykryciem.
  4. W czasie, gdy dusimy cykorię, bełtamy w miseczce jajka z solą i pieprzem.
  5. Na patelnię przekładamy suszone pomidory wraz z zalewą, a po chwili dodajemy świeżego pomidora i fetę (kilka kawałków można zostawić, aby położyć na wierzchu omleta). Całość chwilkę podsmażamy, a następnie równomiernie układamy na dnie patelni.
  6. Dodajemy jajka – tak, aby przykryły pozostałe składniki, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu.
  7. Cykorię odsączamy z nadmiaru wody, jeśli trzeba i układamy na talerzu.
  8. Gdy omlet jest ścięty, przekładamy go do góry nogami na cykorię, kładziemy odłożoną wcześniej fetę i posypujemy świeżą natką pietruszki. Voila!
Omlet z fetą. suszonymi pomidorami i duszoną cykorią
Omlet na słono
Omlet z fetą. suszonymi pomidorami i duszoną cykorią


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.