[wcp-carousel id="2193"]

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach są bardzo proste do przygotowania, pod warunkiem, że mamy dobrej jakości, świeże jajka od szczęśliwych kurek. Jajka w koszulkach wymagają też odrobiny delikatności 🙂

Są dwa sposoby na to, by nasze jajka w koszulkach nie rozpadły się zbyt wcześnie w wodzie. Pierwsza – to wrzucenie jaj bezpośrednio ze skorupki do wody z jak najmniejszej wysokości – i taką metodę właśnie stosujemy. Druga – wrzucenie jaj najpierw do kokilek i dopiero z nich delikatne przerzucenie ich do wody. Najlepiej spróbować i wybrać swój sposób. My, jak wspomnieliśmy, od początku stosujemy pierwszą metodę i nasze jajka w koszulkach zawsze wychodzą znakomicie.

Jajka w koszulkach świetnie smakują ze świeżym pieczywem, koprem i szczypiorkiem. Jajko w koszulce może także zastąpić tradycyjne sadzone – wtedy możemy je podać, np. z ziemniaczkami. Gdy lekko je nakłujemy, żółtko rozpływa się, a my możemy w nim maczać gorące jeszcze ziemniaczki. Czy nie brzmi wspaniale?

Składniki na dwa jajka w koszulkach:

2 jajka
* łyżka octu winnego
*2 łyżeczki szczypiorku i koperku
* szczypta soli
* świeżo mielony pieprz

Jak przygotować jajka w koszulkach?

1. W garnku gotujemy wodę z octem i odrobiną soli.
2. Jajka delikatnie rozbijamy do wrzątku z jak najmniejszej wysokości, zmniejszamy nieco ogień i gotujemy przez 2 minuty.
3. Jajka wyciągamy z wrzątku łyżką cedzakową i układamy delikatnie na talerzach.
4. Posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Voila!

Jajka w koszulkach
Jajka w koszulkach
Jajka w koszulkach
Jajko w koszulce

Ciekawostki:

Nasza wersja przygotowania jajka w koszulce nazywana jest jajkiem po francusku (z racji obecności octu w wodzie).

Jeśli boicie się, że Wasze jajko w koszulce rozpadnie się, ostrożnie wbijcie je do szklanki, dodajcie pieprz i odrobinę masła, a szklankę wstawcie do garnka z gotującą się wodą. Gdy białko się zetnie, otrzymacie pyszną wersję jajek po wiedeńsku.

Z czym jeść jajka w koszulkach? Świetnie smakują solo, ale możecie do nich przygotować sos holenderski na bazie masła, żółtka, białego wina i octu. Idealnie komponują się z takim daniem szparagi.

My uwielbiamy jajka w koszulkach na grzance, z plastrem bekonu i wspomnianym już sosem holenderskim.

 



16 thoughts on “Jajka w koszulkach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.